De zin van Leo Blokhuis: Leef bij de dag

Leo BlokhuisBeeld ANP

Stijn Fens Trouw 30 maart 2020, 14:29

Voor mij is muziek nu superbelangrijk. Ik merk dat ik heel erg gelukkig word van mijn oude muziek die al mijn hele leven met mij meegaat. Die muziek geeft mij het gevoel dat we hier wel weer doorheen komen. Ik had op Spotify een lijst aangemaakt met wat sentimentele muziek uit de jaren zeventig en die had ik gedeeld met mijn volgers. Ik had erbij gezegd dat dit nummers waren waar ik in deze vreemde tijden graag naar luister. Daar kwam een lawine aan reacties op. Blijkbaar zijn veel andere mensen ook op zoek naar houvast.

Een nummer dat de laatste tijd nogal veel in mijn hoofd zit is ‘Turn! Turn! Turn!’ van de Amerikaanse band The Byrds. En dan heb je het eigenlijk dus ook over het boek Prediker, want de tekst is letterlijk uit dit bijbelboek gelicht. Met die beroemde regels ‘A time to kill, a time to heal, a time to laugh, a time to weep’. Voor alles is er dus een tijd, er is een ‘tijd om te lachen en een tijd om te huilen’. Ik ben geen motivational speaker of zo, maar wat dat nummer eigenlijk wil zeggen is: ‘Leef bij de dag’. Geen gekke boodschap in tijden van crisis en zelfquarantaine.

Zet de bloemetjes maar buiten

Ik ben zo’n domineeszoon die met best wel wat bijbelkennis rondloopt. Ook in rustiger tijden heb ik Prediker altijd een heel fijn relativerend boek gevonden. Gewoon om tegen aan te leunen in het leven van alledag. Veel dingen kunnen zo verheven en dwingend zijn en dan zegt Prediker gewoon: ‘Geniet van je dagen als je jong bent. Straks ben je oud en dan wordt het allemaal minder. Als je jong bent, zet dan die bloemetjes maar buiten en pak je kans.’ Ik vind het zo’n heerlijk down-to earth boek.

De tekst van Turn! Turn! Turn! draait voor mij ook om overgave, maar dan in de zin van je neerleggen bij de situatie zoals die nu eenmaal is. Wij denken vaak dat alles wel te regelen en te fiksen is. Maar nu hebben we met iets te maken waarbij dat niet het geval is. We worden nu even heel hard op ‘halt’ gezet en zitten ook nog eens allemaal in hetzelfde schuitje. Ik vind de huidige situatie heel aangrijpend, maar tegelijkertijd vind ik het geruststellend dat we blijkbaar toch niet alles zelf in de hand hebben.

Lachen en huilen

Het mooie van muziek is voor mij dat het zo goed woorden kan geven aan dingen die je zelf niet zo gemakkelijk zegt. Muziek laat het grote gebaar meer toe. Als ik zelf hardop zou zeggen: ‘Er is een tijd om te lachen en een tijd om te huilen’, dan klinkt dat al gauw pathetisch. Mensen vragen zich dan al snel af of het wel goed met je gaat. Als je het The Byrds hoort zingen is het een heel ander verhaal. Je kunt je moeilijke momenten hebben, maar een kleine vier minuten doorbrengen met een mooi liedje helpt. Je huilt even en denkt: ‘En nu weer door