Symposium ‘Jung, de schaduw en het licht’

Met groot genoegen nodigen de C.G. Jung-Vereniging Nederland (Interdisciplinaire Vereniging voor Analytische Psychologie),  Uitgeverij Van Warven en Zwaan & Meer u uit voor het symposium ‘Jung, de schaduw en het licht’ rondom: Het Rode Boek (Liber Novus) van Carl Gustav Jung.

Over de auteur:

Carl Gustav Jung (1875-1961) heeft als psychiater en dieptepsycholoog een belangrijke rol gespeeld in en buiten de wetenschap. Hij ontwikkelde een psychologische opvatting over de persoonlijkheid met een diepgaand filosofisch en religieus perspectief. Zo benadrukte hij het belang van het individuele streven naar zingeving in het leven. In Het Rode Boek beschrijft hij de weg die hij heeft afgelegd. De spirituele inzichten die hij daarin verwoordt, zijn eenvoudigweg revolutionair, zeker voor mensen die tijdens hun leven langs de aloude paden van dogma en ratio hun weg probeerden te vinden.

Over het symposium:

Het Rode Boek van Carl Gustav Jung lag tientallen jaren in een bankkluis in Zürich. Het is de vraag of Jung het ooit bedoeld heeft voor publicatie. Maar toen het in 2009 op de wereldmarkt verscheen werd het meteen ‘de graal van het onbewuste’ genoemd. Jung beschrijft hoe hij zich overgeeft aan een diepgaand innerlijk proces, waarbij hij uiteindelijk zijn eigen ziel ‘hervindt’. En hoe hij werd ingewijd in de geheimen van de menselijke psyche.
Henk Masselink is voorzitter van de Jung Vereniging. Hij vertelt hoe Jung opgroeide in Zwitserland. Welke invloed heeft dat gehad op zijn denken en beleven? Tjeu van den Berk gaat in zijn voordracht in op het thema ‘Synchroniciteit’ in het leven van Jung en in Het Rode Boek. Hans Huisman verhaalt over zijn inspiratie om het boek in het Nederlands te vertalen. In haar voordracht belicht Eefke van der Drift de werking van het vrouwelijke in de mens, van Salomé tot Sophia. Hoe kunnen wij haar boodschap verstaan in het werk van Jung en in de huidige tijd?  And last but not least: Rinus van Warven gaat in op de uitdaging van Jung aan de werelden van religie, kerk en christendom.

Programma:

10:00 uur – Inloop en muzikaal intro door Sara van de Brink
10.30 uur – Welkomstwoord door uitgever Rinus van Warven
10.45 uur – Henk Masselink: de Zwitserse wereld rondom de mens C.G. Jung
11.30 uur – Muzikaal Intermezzo
11.35 uur – Tjeu van den Berk, Een Gouden Scarabee
12.30 uur – Lunch en muzikaal intermezzo
13.30 uur – Interview Hans Huisman, vertaler van Het Rode Boek, door Tannie Willemstijn
14.15 uur – Eefke van der Drift: Over de werking van het vrouwelijke in de mens
15.00 uur – Muzikaal intermezzo
15.10 uur – Rinus van Warven: Jung en het christendom
16.00 uur – Einde presentatie – Hapje en drankje

The event is finished.

Datum

nov 30 2019
Expired!

Tijd

10:00 - 16:00

Kosten

€ 35 ,- (incl. lunch)

Locatie

Lutherse Kerk
Burgwal 85
Categorie