Boekpresentatie “Spreken is zilver, zwijgen is …”

Alhoewel men normaal gesproken de mening is toegedaan dat mensen te veel praten en te weinig luisteren doet de titel van dit boek anders vermoeden. Waarom is zwijgen fout? Wordt er gezwegen? De auteurs van dit boek delen hun visie op de huidige status van het onderwijs en veel belangrijker nog gaan daar met negentien belanghebbenden over in gesprek waarbij ze opzoek gingen naar meerstemmigheid.

Dat doen ze niet door als vertrekpunt de algemeen verwoorde problematiek in het onderwijs te bespreken, te weten de hoge werkdruk, het lerarentekort en de te lage salarissen. Nee, zij onderbouwen in de inleiding dat er wellicht iets veel fundamentelers aan deze problemen in het onderwijs ten grondslag ligt. De genoemde, wellicht triviaal te noemen problemen, kunnen hiervan als symptomen aangemerkt worden.

Zij constateren een groot hiaat tussen wat in het dominante onderwijsdiscours als ‘waar’ wordt gezien en dat wat in de praktijk als ‘waar’ wordt ervaren. Wordt de praktijkstem gehoord? Met dit boek proberen de auteurs zowel de stem van de praktijk als van de theorie te laten horen met als doel de lezer aan het denken te zetten over de centrale vraag: wat is goed onderwijs? Zodat de lezer zichzelf de volgende vervolgvragen kan stellen: Hebben we nu goed onderwijs? En als wedaar iets te verbeteren hebben, wat vraagt dat dan van mij?

Een voorzichtige conclusie zou in de ogen van de auteurs in ieder geval mogen zijn: Parrhesia…

 • 00

  dagen

 • 00

  uren

 • 00

  minuten

 • 00

  secondes

Datum

jun 22 2024

Tijd

10:00 - 14:00
Categorie